Kunskap sprids bara åt ena hållet

Chef & Ledarskap, January 2018

Tänk – om rollerna varit ombytta och det skett på en skola i Europa, vad hade hänt då? Om någon kommit från Mellanöstern, pratat enbart arabiska och introducerat idéer från islam – eller för den delen arabiska kristna traditioner – för barn i holländska skolor, eller svenska. Hur hade det tagits emot av lärare och skolledning?

Kriget får privatskolan att blomstra

Chef & Ledarskap, October 2017

Beirut är nämligen bra på det där. Att dra folk till sig, att knyta dem nära. Trots alla sina fel och brister – överpriserna, elavbrotten, det ständiga trafikkaoset – så är det en stad som välkomnar.

Libaneser är proffs på migration

Chef & Ledarskap, May 2017

Den som tar en titt på kartan förstår varför. Landet ligger längst in i Medelhavets bukt, lika långt från Europa i norr som Afrika i söder. Städerna är placerade som ett pärlband utmed kusten, och har genom historien varit viktiga hamnar och knutpunkter. Det är som att landet i sig blickar ut mot horisonten.

På gatorna möts påklätt och avklätt

Chef & Ledarskap, January 2017

Varje år före jul har en vän som tradition att dela en artikel i sociala medier skriven av den libanesiske författaren Rabih Alameddine. Jul i Beirut heter den, och beskriver hur systern, med hängivenhet och passion, firar jul. Och påsk. Och ramadan och eid (och thanksgiving för den delen, på amerikanskt vis).

Hello, kifak, ça va?

Chef & Ledarskap, October 2016

Min vän Sarah tycker att det helt enkelt är så libaneserna pratar. ”Förut brukade jag försöka att inte mixa språken, men nu gör det mig inget längre. Franskan är mitt litterära språk, engelskan det intellektuella. Arabiskan kommer när jag är arg, glad eller ledsen.”

Gatans spanare har bråda tider

Sydsvenskan, February 2015

Den givna reaktionen när en kamera kommer fram är "förbjudet”, mamnouaa. Uttalat av ägaren till egendomen, den unge kamouflageklädde polisen, någon av alla privata säkerhetsvakter i affärer och restauranger. Eller männen på plaststolar i gathörnen, med cigaretter, kaffekoppar och mobiler – och en blick som ser allt och alla.

Folkfest när Beirut arrangerar maraton

Sydsvenskan, November 2014

I trängseln vid starten träffade jag några löpare i ljusblå t-shirts och indiska accenter, två av totalt tvåhundra deltagare från FN:s fredsstyrka i södra Libanon. Andra bar tröjor med budskap som ”Jag springer mot cancer” eller loppets officiella slogan ”Peace, love, run”.

Ikea-baracker bricka i politiskt spel

Sydsvenskan, December 2013

De första reaktionerna på nyheten var skämtsamma. "Äntligen kommer Ikea till Libanon!" löd ironiska kommentarer på sociala medier och vänner emellan.

Gästfriheten grumlas

Sydsvenskan, August 2013

Många visste inte ens att vi i Syrien har en konstscen och intellektuella. Nu frågar folk mig: ”Var har ni gömt er under alla dessa år?” Men vi har inte gömt oss, det är bara det att ingen letat.

Libanons fläktar stannar när syrisk oro sprider sig

Sydsvenskan, June 2013

Att rätt som det är försättas i mörker är inget ovanligt. Beirut och andra städer har tre timmars planerade strömavbrott varje dag, landsbygden och förorterna släcks ned i sex timmars eller mer åt gången. Libaneserna har lärt sig konsten att planera saker som tv-tittande, hissåkande och laddning av elprylar.

Beirutborna vill också rädda stadens träd

Sydsvenskan, June 2013

En gång i tiden var staden full av traditionella libanesiska hus: stenbyggnader med röda tegeltak, vackra glasfönster och utsirade balkonger. Idag är många försvunna. Det som startade med inbördeskrigets förstörelse har slutförts av grävskopor tillhörande kommersiella byggföretag.

Beiruts stränder har tömts på turister

Sydsvenskan, July 2012

Som vanligt ligger den söta röken från vattenpiporna tät mellan borden och kyparna serverar färsk fruktjuice, salta nötter och ett aldrig sinande utbud av meze, pikanta smårätter. Gästerna strömmar som alltid till i de ljumma junikvällarna – libaneser är obotliga sociala varelser.

Svart humor i krigets spår

Sydsvenskan, May 2012

När gatustrider bröt ut härom veckan, triggade av situationen i Syrien, fick folk en given anledning att driva med situationen. Nästan alla skämt var på samma tema: brända bildäck.

Språkpolisernas mardrömsland

Sydsvenskan, February 2012

”Döda inte ditt språk” stod det på de gula avspärrningsband som en dag dök upp på trottoarer runtom i Beirut. Innan­för avspärrningarna låg arabiska bokstäver, orörliga, som vore de offer för en okänd gärningsman.

Twittrande ex-ledare söker stöd på nätet

Sydsvenskan, December 2011

Hans tweets handlar om allt ifrån den syriska regimen och hans politiska ärkerivaler i Hizbollah (han fördömer dem båda) till hans favoritfilmer (komedier), hans historiska förebild (Nelson Mandela) och vilka tv-serier han följer (inga just nu, han har inte tid).

Beiruts strykarkatter har hittat hem

Sydsvenskan, October 2011

Många av katterna har en avslappnad attityd och rör sig på campus med en självklar hemtamhet. − De har det bättre än vi som pluggar här. Det är de som styr universitetet, säger studenten Micheline.

Libanesiskt pass öppnar sällan portar

Sydsvenskan, September 2011

För den libanesiske resenären är det mörkblå passet, prytt med den stolta nationalsymbolen cederträdet, oftare ett hinder än en dörröppnare.

Revolutionerna har gett folket mod

Sydsvenskan, August 2011

Förra veckan fick den libanesiske sångaren Zeid Hamdan ett telefonsamtal från säkerhetspolisen i Beirut. − Kom in till stationen, sade de. Där blev han handfängslad och fick veta att han var arresterad för sin låt ”General Suleiman”.